Een vacuüm platenheffer is dé oplossing om zware platen uit hout, metaal of kunststof op ergonomische wijze te manipuleren en op te tillen in de werkplaats.

Dankzij zo’n tilhulpmechanisme hoeft u geen zware platen meer te verslepen en verkleint u het risico op blessures aan de rug, nek, schouders, enzovoort.

Ontdek hieronder wat wij kunnen betekenen voor uw dagelijkse manipulatiebehoeften van lompe, grote platen.

Waarom een vacuüm platenheffer interessant is

Een vacuümheffer voor platen is het ultieme hulpmiddel voor werkplaatsen waar medewerkers dagelijks zware platen moeten optillen en manipuleren.

Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die actief zijn in de metaal-, hout- of steenbewerking.

Om efficiënt te kunnen werken, kan een op maat ontwikkeld vacuüm tilsysteem een interessante oplossing zijn.

Een medewerker dient dan niet langer de hulp in te roepen van andere medewerkers om even te helpen. En indien er geen hulp beschikbaar is, dient een medewerker ook niet langer zelf een hele zware plaat te versleuren…

Kortom, zo’n vacuüm platenheffer verhoogt de productiviteit en efficiëntie en bovendien zorgt zo’n ergonomische oplossing voor een daling van het risico op (chronische) blessures.

Vacuüm platenheffers geschikt voor tal van sectoren

In iedere werkomgeving waar zwaar plaatmateriaal moet gemanipuleerd worden, kan een vacuüm platenheffer goed van pas komen.

Dienen uw medewerkers frequent zware houten of metalen platen op te tillen, te draaien, te kantelen of te stapelen? Of dienen ze geregeld zware platen te verplaatsen van de stockageplaats naar een bepaalde machine om de machine te laden?

Dan kunnen wij u helpen met een ideale oplossing op maat van uw wensen, lasten en werkplaats.

Onze vacuüm platenheffers op maat zorgen ervoor dat metalen of houten platen vlot en ergonomisch verplaatst kunnen worden in de werkruimte.

Voorbeelden van bedrijven die baat kunnen hebben bij een vacuüm platenheffer zijn:

 • Schrijnwerkerijen,
 • Steenzagerijen,
 • Keuken- en meubelmakers,
 • Metaalverwerkende bedrijven die metaalconstructies bouwen,
 • Kunststofverwerkende bedrijven,
 • Bouwmarkten,
 • Doe-Het-Zelf ketens,
 • Metaalhandels, enzovoort.

Contacteer ons gerust vrijblijvend voor een vacuüm platenheffer die aan al uw wensen voldoet.

Zuignappen als grijpsysteem

vacuümheffers platen uit metaal kunststof hout statech

U kan grote zware platen zwevend verplaatsen en manipuleren met behulp van een platenheffer die vacuüm de platen optilt. Het zwevend verplaatsen van zware lasten wordt op zo’n manier een fluitje van een cent.

Het grijpmechanisme van zo’n vacuüm platenheffer bestaat uit krachtige zuignappen. Zo’n zuignapsysteem zuigt zich vast aan de grote plaat door middel van vacuümtechniek.

Met een handig besturingssysteem kan u dan de plaat optillen, draaien en zwevend verplaatsen naar een machine of productlijn bijvoorbeeld.

In het bedieningspaneel zit vanzelfsprekend ook een knop ingewerkt die ervoor zorgt dat de zuignappen weer loslaten wanneer u dat wenst.

Een manipulator voor zware platen op basis van vacuümtechniek is de meest betrouwbare manipulatiemethode voor dergelijke lasten met een groot oppervlak en hoog gewicht.

Voordelen van handling van plaatmateriaal via vacuüm lastopname

Onze vacuüm tilhulp voor platen is uitgerust met een systeem voor vacuüm lastopname. Hierdoor verloopt het handlen en manipuleren van plaatmateriaal vlotter en ergonomischer.

Onze ergonomische balancers zijn uitgerust met een gebruiksvriendelijke bediening en bieden een pak interessante voordelen:

 • Ergonomischer werken wat leidt tot gezondere medewerkers met meer motivatie en focus op hun kerntaken
 • Productiviteitsstijging op de werkvloer (vlottere product handling en dalende verwerkings- en laadtijden voor machines)
 • Vacuüm zuignapsysteem garandeert een schadevrije en veilige handling van de platen
 • Daling van lichamelijke letsels van medewerkers (en bijgevolg een minimalisatie van stilstand van het productieproces door letsels)
 • Oplossing is ontworpen voor 1 persoon. Dit betekent dat een enkele medewerker eenvoudig grote platen kan manipuleren zonder de hulp van iemand anders in te roepen. Uw medewerkers hoeven elkaar dus niet langer te onderbreken/storen voor een helpende hand.

Hoe werkt een vacuüm platenheffer qua ontwerp en componenten?

Een vacuüm platenheffer wordt op maat gebouwd en houdt rekening met zaken zoals tilfrequentie, het gewicht van de platen, de oppervlakte van de platen, de werkplaats (hoe ziet deze eruit en zijn er bepaalde obstakels?), enzovoort.

In vrijwel alle situaties bestaat een vacuüm platenheffer uit verschillende componenten die met elkaar gecombineerd worden:

Portalen en zwenkkranen

Ten eerste dient er te worden nagedacht over een robuuste oplossing waaraan de verschillende componenten kunnen opgehangen worden.

Denk hierbij aan opties zoals:

Manipulatoren

Ten tweede dient er een geschikte manipulator te worden geselecteerd.

Hierbij dient rekening te worden gehouden met de tilfrequentie, het gewicht van de platen, de afmetingen van de platen, het soort handling die vereist is (kantelen, schuiven, draaien, tillen, stapelen), enzovoort.

Enkele voorbeelden van manipulatoren die u bij ons op maat kunt verkrijgen zijn de volgende:

Grijpers

Ten derde hoort er bij een manipulator voor platen ook een vacuümgrijper. Zo’n grijper doet dienst als het verlengstuk van de manipulator waarmee de last schadevrij wordt vastgegrepen met behulp van vacuümtechniek.

Voor meer info verwijzen we graag naar onze pagina over vacuüm grijpers. Het grote effectieve zuigvlak van de vacuüm grijpers zorgt ervoor dat het plaatmateriaal veilig wordt vastgehouden.

Interesse in een vacuüm platenheffer?

Bent u op zoek naar een geschikte oplossing om grote platen op ergonomische wijze op te tillen en te verplaatsen?

Neem dan nu contact met ons op om vrijblijvend de mogelijkheden te bespreken. Wij bieden maatwerkoplossingen aan tegen een goede verhouding prijs/kwaliteit.