Waarom is het ergonomisch tillen van lasten cruciaal? Omdat het tillen van zware lasten een van de grootste oorzaken van blessures is op de werkvloer. Schouder- en rugblessures zijn de vaakst voorkomende blessures die tot absenteïsme op het werk leiden.

Op deze pagina kan u meer inspiratie vinden over onze veilige tilhulpmiddelen voor tal van sectoren. Laat u inspireren en neem gerust contact op indien u op zoek bent naar een specifieke tilhulpoplossing op maat van uw werkpost of situatie!

Risico’s en blessures op het werk

Overbelasting en repetitieve handelingen tijdens het manipuleren van zware lasten en goederen zijn de grootste factoren voor blessures aan de rug, nek, schouders, knieën, enzovoort.

Buigen, gevolgd door omdraaien en draaien, zijn de vaakst voorkomende bewegingen die aanleiding geven tot bepaalde rugblessures.

Daarnaast zijn verrekkingen en verstuikingen ten gevolge van het tillen van lasten die te groot of te zwaar zijn ook vaak voorkomende lichamelijke problemen in omgevingen waar men frequent materiaal en goederen dient te manipuleren en verplaatsen.

Wanneer medewerkers slimme til- en hijstechnieken gaan gebruiken, daalt de kans op lichamelijke blessures aanzienlijk.

Hierdoor daalt de kans dat uw medewerkers te kampen krijgen met een pijnlijke rug, spierscheuren of verrekkingen, pols- en elleboogblessures, blessures aan de ruggengraat en andere blessures ten gevolge van het optillen van zware objecten en lasten.

Naast het tillen van lasten kunnen ook andere taken en activiteiten zoals het doen zakken, het (ver)duwen, het trekken en dragen van lasten een zware impact op het menselijk lichaam hebben.

In al deze scenario’s kan een professioneel tilhulpmiddel het risico op slijtage, overbelasting en blessures drastisch verminderen!

(Langdurig) tillen aan hoge frequentie is uit den boze

Het optillen van lasten voor langere periodes, zelfs indien de lasten vrij licht zijn, verhoogt het risico op rug- en schouderblessures daar er verzuring kan ontstaan in de spieren.

De spieren van het menselijk lichaam kunnen door overbelasting vermoeid geraken omdat er te weinig recuperatietijd ingebouwd is. Ontoereikende rustperiodes zorgen ervoor dat het lichaam onvoldoende tijd heeft om te recupereren.

Indien uw medewerkers dus aan een hoge frequentie en voor langere periodes bepaalde lasten moeten optillen, dient u dit goed te optimaliseren en te stroomlijnen. Het ergonomisch tillen van lasten dient eigenlijk zelfs een centrale plaats te krijgen in uw bedrijf.

Tilhulpmiddelen als ergonomische oplossing

Door te kiezen voor een degelijke en slimme tilhulpoplossing kan ervoor gezorgd worden dat de medewerkers zo weinig mogelijk zelf een last moeten optillen en vasthouden.

Er zijn diverse til- en hijstechnieken mogelijk, contacteer ons vrijblijvend om de mogelijkheden te ontdekken.

In combinatie met regelmatige pauzes en een bepaalde jobrotatie op de werkvloer, kan de werklading mooi en aangenaam verdeeld worden.

Er kan ook aandacht besteed worden aan een slimme productflow waarbij bepaalde assemblagetaken van zware stukken reeds uitgevoerd werden om de effectieve manipulatietijd te minimaliseren.

Manipulatie van lasten optimaliseren – Ergonomisch tillen van lasten

Manuele product handling kan tot zware blessures leiden, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de medewerker die de blessure opgelopen heeft maar ook voor de werkgever.

Om hijs- en tilblessures te vermijden op de werkvloer, dienen dergelijke taken zo veel mogelijk vermeden te worden. Dergelijke repetitieve manipulatiehandelingen van (zware) lasten kan u perfect opvangen met behulp van een ergonomische tilhulpoplossing.

Hierbij dient aandacht te worden besteed aan het soort lasten, het gewicht van de lasten, de tilfrequentie, enzovoort.

Om lasten zwevend te maken en ze zonder enig probleem zwevend te transporteren, kan u bepaalde tilhulpmiddelen uit ons gamma overwegen.

Bekijk onze tilhulpmiddelen

Bent u op zoek naar een geschikte tilhulpoplossing om het ergonomisch tillen van lasten mogelijk te maken? Neem dan een kijkje op de specifieke productpagina’s van onze modulaire tilhulpmiddelen:

Afhankelijk van uw specifieke situatie kunnen er verschillende componenten met elkaar gecombineerd worden, zoals een aluminium railsysteem met geïntegreerde energietoevoer, een van de manipulatoren en een bijhorende grijper voor het handig en zwevend manipuleren van lasten.

Ergonomisch tillen van lasten? Contacteer ons!

Heeft u specifieke vragen omtrent een tilhulpoplossing en wenst u snel een advies op maat?

Neem dan gerust contact op met ons en wij zullen u zo spoedig mogelijk contacteren om uw situatie in detail te bespreken.